<h1>Christel Schaldemose i podcasten SukkerSygt</h1>

Christel Schaldemose i podcasten SukkerSygt

2. april 2024

I podcasten ´SukkerSygt´ udforsker værterne Amanda og Amanda udfordringerne og fordommene om livet med type-1 diabetes. I samtalepodcasten inviteres lytteren ind i et omfavnende univers med livet med kroniske lidelser som omdrejningspunkt. Amanda og Amanda beskriver selv deres podcast som et frirum hvor der er plads til grin og seriøse samtaler, mens fordomme og tabuer omkring livet med en kronisk sygdom nedbrydes.  

I dette afsnit medvirker Christel som gæst, for at snakke om de forældede regler der gælder mennesker med diabetes i trafikken. Afsnittet udforsker blandt andet hvordan at man idag skal indhente en ny lægeerklæring og indsende en ny ansøgning om et kørekort hvert 5. år, hvis man lever med type-1 diabetes – og hvordan at reglerne er ved at blive reguleret i EU, så de imødekommer mennesker med diabetes bedre. Christel udtrykker hvordan at det giver rigtig god mening med fælles europæiske kørekortsregler i og med at vi har det indre marked og fri bevægelighed - og dermed skal være en fælles anerkendelse af kørekortsreglerne i EU. 

I podcast-afsnittet er behandling og livskvalitet en rød tråd gennem hele samtalen, mellem værterne Amanda og Amanda, og Christel. Christel nævner en statistik, der viser at 600 danskere om året får foretaget amputationer grundet en diabetes lidelse. At sikre en bedre livskvalitet for danskere med diabetes indeholder mange trin, her er patientens viden om og adgang til behandling afgørende.  

Jeg er med i arbejdsgruppen "MEP's Mobilising for Diabetes", fordi at der kan gøres rigtigt meget for at forebygge diabetes overalt i Europa

Derudover taler de også om hvordan at udviklingen i teknologi har ændret diabetesbehandlingen. Amanda og Amanda fortæller om hvordan man har censorer, tilknyttet apps på telefonen og uret hvor de kan tjekke deres blodsukker. Det gør at de altid kan tjekke deres tilstand før de sætter sig ud i bilen, og sørger på den måde for at tage ansvar for dem selv og andre i trafikken som en med diabetes. Deres ur vibrerer og påminder dem hvis blodsukkeret er for lavt, og på den måde spiller teknologiens udvikling en vigtig rolle inden for behandling af diabetes.  

Christel fortæller hvordan at hendes politiske interesse for diabetes og diabetes behandling startede, da hun for længe siden var til et dansk arrangement med sundhedsministeren og formanden for diabetes-foreningen Allan Flyvbjerg. Her blev hun motiveret til at beskæftige sig med området. Hun fik øjnene op for hvor meget der kan gøres politisk på diabetesområdet, for at give diabetes-patienter en bedre behandling og dermed en bedre livskvalitet – og her kan EU spille en stor rolle. 

Christel er medformand i Diabetes Arbejdsgruppen i EU, og har igennem hendes 18 år i Europa-Parlamentet arbejdet meget med politiske spørgsmål omkring diabetes, blandt andet omkring hvordan at diabetes kan forebygges, og at der ses en stor stigning af diabetes tilfælde i EU. Christel fortæller hvordan at hun kæmper for bedre kørekortsregler i EU for diabetes-patienter, og hvordan hun arbejder mod at ændre reglerne således at borgere med diabetes skal forny deres kørekort hvert 10. år, i stedet for hvert 5. år.  

 

Lyt til afsnittet her